Let op: Geld lenen kost ook geld!

Online Geld Lenen

Zit u een beetje krap bij kas? Wilt u toch een aankoop doen? Een lening biedt dan een oplossing. Meestal wordt er gekozen voor een persoonlijke lening of lening op afbetaling. Sommige banken maken nog een onderscheid en bieden aparte leningen aan: Renovatieleningen (belastingvermindering mogelijk), Vakantieleningen, Autoleningen of Huwelijksleningen.

Plant u de aankoop van een woning? Dan kiest u niet voor een lening op afbetaling maar wel voor een hypothecair krediet.

Aandachtspunten bij lenen

Bij gelijk welke lening moet u beseffen dat u de betaling naar de toekomst verschuift. U zal maandelijks een bedrag moeten betalen om de lening af te lossen: uw huidige budget gaat zo elke maand onder druk komen te staan. De hoogte van deze maandelijkse aflossingen is afhankelijk van de omvang en de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse aflossing. Tegenwoordig zijn hypothecaire kredieten van 25 of 30 jaar geen uitzondering meer.

Een lening neemt u alleen als u naast de maandelijkse aflossing nog voldoende geld overhoudt om goed te leven. Een stabiele job is daarom belangrijk. Ook moet u de toekomst een beetje kunnen inschatten. Gaat u bijvoorbeeld nog kinderen krijgen? Of kiest u voor huisdieren? Al deze plannen zullen ook een impact hebben op het budget dat u maandelijks nodig heeft.

Helaas hebben veel mensen moeite om hun leningen terug te betalen. In juli 2013 waren er volgens de Centrale voor Kredieten meer dan 460 000 leningen met achterstand op de afbetalingen. achterstallige contracten. Voor deze mensen is het vaak opletten geblazen om in geen destructieve schuldenspiraal terecht te komen.

Gaat u lenen? Zorg dan dat u een beetje op de hoogte bent van de huidige rentevoeten. Vergelijk ook de rentevoeten van verschillende instellingen. U kan best een paar offertes laten opmaken om een beeld te krijgen van de verschillen in rentevoeten. Bovendien kan u deze offertes ook tonen aan andere instellingen die u dan mogelijk betere tarieven voorstellen. Onderhandelen is dus belangrijk!

Vaak kan u ook een betere rentevoet bedingen als u zich verbindt om ook andere producten bij de bank aan te kopen. Denk maar aan een schuldsaldoverzekering of pensioensparen. Heeft u al zo'n producten bij uw huisbankier? Meestal loont het moeite om deze producten te verhuizen naar de instelling waar u zal gaan lenen.

Wat tegenwoordig ook steeds belangrijker wordt is het particulier geld lenen. Hier leent u niet bij een bank maar gewoon bij een privé persoon.

Een lening opzeggen, vervroegd aflossen of herfinancieren

U kan er steeds voor kiezen om de volledige lening of een deel van de lening vervroegd af te lossen. Het leningcontract heeft echter een bepaalde duur en een vervroegde aflossing is eigenlijk een contractbreuk. Om die reden zal u een soort boete moeten betalen aan de bank, de wederbeleggingsvergoeding. Deze vergoeding bedraagt drie maanden intrest op het kapitaal dat u terug betaalt.

Als de marktrente stevig gedaald is kan u er ook voor kiezen om de lening te vernieuwen met betere voorwaarden. U kan zelfs de lening verhuizen naar een andere bank met betere tarieven. Dit noemen we herfinancieren.

Een vuistregel bij herfinancieren is dat de nieuwe rentevoet best 1 procent lager ligt dan wat in uw contract staat. U moet namelijk de maandelijkse besparing vergelijken met de kosten die bij de herfinanciering horen. Een interne herfinanciering is het goedkoopst: in dat geval bedingt u betere voorwaarden bij uw huidige bankier. U betaalt dan de gebruikelijke dossierkosten en de wederbeleggingsvergoeding.

In het geval van een externe financiering zijn er nog extra kosten. Aangezien het over een volledig nieuw contract gaat, zal u opnieuw hypotheekkosten moeten betalen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met alle kosten. Staar u dus niet blind op een veel lagere rentevoet.

Let op: Geld lenen kost ook geld!

Links

Leninginfo.be is een informatieve website van Sigma Services.